Euranet

Euranet. Zo heet het nieuwe Europese radio- en internetproject, dat 31 maart begint met uitzenden. Het is een samenwerkingsverband tussen zestien radiostations, waaronder Radio Nederland Wereldomroep, Deutsche Welle en Radio France International, uit dertien EU-landen.
Ook de nieuwe EU landen doen mee met bijvoorbeeld Radio Slovenië Internationaal en het Poolse Polskie Radio. Het doel is jongeren informeren over de Europese Unie.

Euranet gaat in eerste instantie uitzenden in het Engels, Spaans, Frans, Duits en Pools. Vooral de internetsite (www.euranet.eu), die per 1 juni wordt gelanceerd, wordt belangrijk en vernieuwend, zegt Peter Veenendaal, die namens de Wereldomroep betrokken is bij het project.

‘Het wordt een echte audio-site. Je kunt er de hele dag programma’s en interviews beluisteren. Bijzonder is dat iedereen ook zelf geluid op de site kan zetten. Zo ontstaat een soort databank met allerlei geluiden uit Europa. Het gaat niet alleen om nieuws maar ook om cultuur. We willen een echt Europees geluid laten horen.’

Nieuws en achtergronden
De internetsite en de radiozenders gaan veel nieuws en achtergronden uit Europa uitzenden.

-Elke werkdag een half uur Europees nieuws
-Op zaterdag en zondag een Europees magazine, met cultuur en achtergronden
-Internetsite: Elke dag nieuwe programma’s, soundbytes en geluiden van inwoners van Europa
-Drie keer per jaar wordt een groot evenement live via internet en radio uitgezonden. Bijvoorbeeld een cultureel evenement of zoals dit jaar de viering van zestig jaar Europese samenwerking.

Financiering en onafhankelijkheid
De zender wordt betaald met Europees geldEuranet en kost elk jaar ruim vijf miljoen euro. Grote vraag is dan ook hoeveel invloed de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van Europa, heeft op de inhoud. Maar met de onafhankelijkheid zit het wel goed, zegt verantwoordelijk Europees Commissaris Margot Walström. ‘Natuurlijk komt er een redactie-statuut en dat zal een waarborg zijn voor volledige redactionele onafhankelijkheid.’

Jongeren en Europa
De zestien zenders mikken op een jonge doelgroep van mensen tussen de 20 en 45 jaar. Een moeilijke doelgroep die de Europese Unie vooral saai en ingewikkeld vindt, zegt Veenendaal.

‘Als je jongeren wilt bereiken dan kun je niet alleen maar radioprogramma’s uitzenden, maar dan is het internet erg belangrijk zodat iedereen kan luisteren wanneer het hen uitkomt. Het wordt niet alleen nieuws over de Europese instellingen, maar er is ook ruimte voor sport, cultuur. Ook de problemen die mensen met de Europese Unie hebben, komen aan bod.’

Talen
Euranet start in vijf talen, vanaf volgend jaar komt daar nog een aantal talen bij, waaronder het Nederlands. Uiteindelijk moet Euranet uitzenden in alle 23 talen van de Europese Unie.


%d bloggers liken dit: