Particulieren:160457.nl mag nu ook

Belangstellenden kunnen vanaf deze donderdagmiddag een Nederlands internetdomein registreren dat geheel uit cijfers bestaat. 

Tot nu toe moest een .nl-adres tenminste één letter bevatten. SIDN, de stichting die het Nederlandse internetdomein .nl beheert, startte echter onlangs met de voorregistratie van adressen die geheel uit getallen bestaan. Dat bood bijvoorbeeld eigenaren van geregistreerde merken de gelegenheid hun adres vast te leggen voordat de openbare inschrijving begon.

Telefoonnummer

Daar was veel vraag naar, vooral onder bedrijven die hunNumerieke domeinnaam voor particulieren telefoonnummer als webadres wilden kunnen gebruiken, zoals de informatiedienst voor het openbaar vervoer 9292.

Vanaf vandaag kunnen ook particulieren bijvoorbeeld hun geboorte- of trouwdatum als domeinnaam gebruiken. Tijdens de zogenoemde landrushperiode, die tot en met morgen (schrikkeldag!) loopt, kan iedereen op een numeriek domein intekenen. SIDN, die grote belangstelling verwacht, zegt technische maatregelen te hebben genomen om overbelasting van het registratiesysteem te voorkomen.

De adressen worden vanaf overmorgen, zaterdag 1 maart, actief.

Persoonsdomein

Voorheen was het registreren van een numeriek webadres in Nederland niet mogelijk, onder meer om verwarring te voorkomen met de zogenoemde persoonsdomeinen. Die domeinen bestonden uit een naam, gevolgd door een punt, een cijferreeks en de extensie .nl – zoals jansen.123.nl. Dergelijke adressen stonden ter beschikking aan particulieren, voordat SIDN in 2003 besloot om registratie van gewone .nl-domeinnamen aan hen open te stellen.

SIDN heeft een lijst gepubliceerd van cijfercombinaties die zijn uitgesloten van registratie, bijvoorbeeld omdat zij al zijn vastgelegd tijdens de voorinschrijvingsperiode. Daarop staan bijvoorbeeld 538 en 9292.


%d bloggers liken dit: