Gras

Wanneer je van de geur van gras en vaak zwetende, soms kreunende sporters houdt is het goed om er minstens een dag heen te gaan. Lijkt het je bovendien leuk om op willekeurige tijden oog in oog te staan met trainende en freewheelende sportmannen en -vrouwen die ook niet vies zijn Raemon Sluitervan het proeven van sfeer en voedsel op voor iedereen toegankelijk terrein, voorzien van terrassen, een bourgondische eettent, intieme winkeltjes, een internetcafé en mogelijkheden tot sportieve recreatie? In dat geval kun je je vanaf aanstaande zondag 17 juni tot en met zaterdag 23 juni wenden tot het enige grastennistoernooi dat Nederland rijk is: in Rosmalen dus, op het terrein van het Autotron, zoals dat in de volksmond wordt genoemd. Tot vorig jaar vonden de finales plaats op zondag. Omdat ‘Wimbledon’ de maandag daarna al begint is toen besloten om start en finish een dag eerder in te plannen.

Het toernooi is -op de vier grandslamtoernooien na- vooral speciaal door het laten samensmelten van mannelijke en vrouwelijke tennissers, in sportief opzicht wel te verstaan. Ook oud-tennissers brengen sinds de start van het toernooi in 1990 in toenemende mate een bezoek aan ‘Rosmalen’ om hun kunsten op de trainingsbanen te vertonen. De afgelopen jaren is bijvoorbeeld Martina Navratilova regelmatig zonder entreebewijs doorgedrongen tot het frisgroene gras van Rosmalen. Aanvankelijk zelfs even als speelster in het dubbelspel. Na de wisseling van de hormoonhuishoudingswacht is het echter bij trainen gebleven, met nog altijd een goed zichtbare Tsjechische ballenbeheersing.

Het toegangsbewijs is in wezen alleen nodig voor de centrale speelplaats, ook wel het Centre Court genoemd. Uiteraard is het mogelijk om na het zien van bijvoorbeeld twee of vier games van het ene naar het andere speelveld te lopen. Misschien wel om andere toppers bezig te zien. Ter aanvulling hierop: soms is het noodzakelijk gebleken om tennissers met een hoge ranking tegelijkertijd op verschillende banen te laten spelen. Dit wordt echter zoveel mogelijk vermeden. Kijk overigens niet vreemd op wanneer je plotseling een BN’er (of een BB’er) tegenkomt tijdens een verplaatsing voor welk doel dan ook. middenterreinFreek de Jonge bijvoorbeeld lijkt al jaren een doorlopend abonnement te hebben op deze tennisballentent. En natuurlijk worden er door een aantal van deze mensen, die toch echt van vlees en bloed zijn, verschillende goede doelen gepromoot. Dat hierbij het gevaar van beleggingen in tegenstrijdigheden aanwezig is nemen we voor een week maar even voor lief. Er worden meer dan voldoende tegenprestaties geleverd die je pas goed kunt ervaren wanneer je er zelf bij bent.

Zaterdag is de loting op de Parade te Den Bosch (naast de Sint-Jan), die dan vanwege een ander evenement is omgetoverd tot een tropische zandbak. Hoe anders dan de speciale ondergrond in Rosmalen: gras. Het fundament voor een mooi tennistoernooi is ook dit jaar in ieder geval aanwezig.

Grastennistoernooi te Rosmalen (de link is wegens overbelasting soms moeilijk te bereiken)